Kekemelik konuşurken veya okuma yaparken konuşmanın düzenli ilerlemesinin duraksama,yineleme,ikileme ve üçleme veya uzatarak bozulması durumudur…Kekemelik oranları araştırıldığında son yıllarda büyük artışlar gözlenmektedir.Özellikle pandemi döneminde sosyal etkileşimin kesintiye uğramasıyla tablet,telefon gibi cihazlara yapılan aşırı bağımlılık konuşma problemlerini arttırdığı gözlenmektedir…Kekemelik kesinlikle bir hastalık DEĞİLDİR!Kekemeliğin sebepleri ebeveynler kadar araştırmacılarında merak ettikleri ve hala kesin bir cevap bulamadıkları bir sorudur.Kekemeliğin nedenlerine dair ileri sürülmüş pek çok kuram vardır fakat malesef bunların hiçbiri kesin ve net bir şekilde kekemeliğin nedenini ortaya koyamamıştır.Kekenelik herhangi bir fiziksel yetersizlikten kaynaklanmaz!Psikolojik faktörler ,kekemeliğe yatkınlığı olan (ailesinde de kekemelik hikayesi olan)kişilerde tetikleyici bir rol oynayabilir ancak doğrudan doğruya kekemeliğin sebebi değildir.Kekemeliğin nedeninin psikolojik olmadığı bilimsel olarak kabul edilen bir gerçektir.
Kekemelik,sadece anormal konuşma sesleri ve akışı ile ilgili olabildiği gibi,konuşmada yaşanan zorluk nedeniyle sergilenen ikincil hareketler dediğimiz göz kırpmaları,dudak ve çene titremeleri,el ayak vurma ve kasılmaları gibi olağandışı el,kol,ve yüz hareketlerini de kapsayabilmektedir
Kekemelik Belirtileri Nelerdir?
Kekemelikte görülen belirtiler çok geniş bir yelpazede, bireyin yapısına göre farklılıklar göstermekle birlikte yaygın olarak rastlananlar şunlardır;
Konuşma başlangıcında ya da devamında bir kelimeyi, kelime grubunu veya cümleyi başlatmada güçlük yaşanması.
Bazı kelimelerin ya da kelime içindeki bazı seslerin uzatılması.
Konuşma esnasında bazı ses, hece ve kelimelerin anormal bir şekilde tekrar edilmesi.
Bazı kelimelerin son seslerinin söylenmemesi, bitirilmeden bırakılması Bazı kelime vurgularının alışıldığım dışında kullanılması, yanlış vurgulanması.
Hece ve kelime geçişlerinde duraksamalar, sonraki kelimeye geçmede zorluk yaşanması. Konuşma bütünlüğüne uymayan fazladan sözcük ve sesler eklenmesi. Konuşma kaygısı ve korkusu yaşama. Etkili iletişim kurmama, kuramama ya da sınırlı iletişim kurma.